Președintele Consiliului European susține că Rusia, China și adminsitrația Statelor Unite vor ridica cele mai mari provocări cu care blocul comunitar va trebui să se confrunte în viitor.
Fostul premier al Poloniei a explicat că în cazul în care China devine insistentă, Rusia promovează politici agresive, Orientul Mijlociu este dominat de„teroare și anarhie”, iar declarațiile venite din partea administrației americane rămân îngrijorătoare, Europa va fi pusă în primejdie.
„Schimbările de la Washington, în mod particular, sunt cele care pun Uniunea Europeană într-o situație dificilă, cu o nouă administrație care pare să pună la îndoială toată politica externă derulată de SUA în ultimii 70 de ani. Dezintegrarea Uniunii Europene nu va duce la restaurarea unei suveranități mitice complete a unora dintre statele membre, ci la dependența lor reală și factuală de superputerile mondiale SUA, Rusia și China”, a scris Tusk. Aceste comentarii vin în contextul în care Theresa May s-a confruntat cu revolta propriilor parlamentari din cauză că a refuzat să condamne politica antiimigrație derulată de Trump.
„Doar împreună putem fi complet independenți. Așa că trebuie să facem pași hotărâți care să schimbe emoțiile colective și să reînvie aspirațiile de a ridica integrarea europeană la nivelul următor”, a completat Donald Tusk.
Diplomații europeni au discutat despre un posibil răspuns pe care UE l-ar putea avea față de Trump într-o întâlnire la Bruxelles, dar unii dintre aceștia și-au exprimat scepticismul, considerând că europenii nu ar trebui să se grăbească în îndepărtarea unui aliat-cheie.